Ambtenarenrecht

De ambtenaar, geen ‘gewone’ werknemer Hoewel de verschillen op de werkvloer niet meteen zullen opvallen, zijn er echter grote verschillen tussen de rechtspositie van een ambtenaar en die van een werknemer in dienstverband.

Het ambtenarenrecht vertoont wel enige gelijkenis met het arbeidsrecht, maar toch is er sprake van een apart rechtsgebied met duidelijk afwijkende regels. Het is belangrijk om hiervan als ambtenaar op de hoogte te zijn. Zo is de betrekking tussen een ambtenaar en de overheid niet geregeld in een arbeidsovereenkomst, maar in de aanstelling.

Kenmerken

Het kenmerkende in het ambtenarenrecht is dat er steeds gesproken wordt over ‘besluiten’. Indien een ambtenaar wordt ontslagen, wordt dit bijvoorbeeld vastgelegd in een ontslagbesluit. Tegen zo’n besluit dient tijdig bezwaar te worden gemaakt. Indien dit leidt tot een rechterlijke procedure, verschijnen partijen niet voor de kantonrechter, zoals in het arbeidsrecht, maar voor de bestuursrechter. Wie niet of niet tijdig bezwaar maakt bij het bestuursorgaan, of tegen het verkeerde besluit, loopt het risico dat het besluit onaantastbaar is geworden. Daarom is het belangrijk om tijdig een advocaat in te schakelen die u kan adviseren of bij kan staan in de procedure. Zo zijn er tal van verschillen tussen het arbeidsrecht en het ambtenarenrecht.

Aangezien er ook binnen het ambtenarenrecht verschillende regelingen bestaan, is het belangrijk om u te laten adviseren door een deskundige. En wordt u geconfronteerd met ontslag? Wees dan goed voorbereid! Heeft u vragen op het gebied van ambtenarenrecht, dan kunt u contact met ons opnemen middels ons contactformulier, per e-mail (kotter@kotteradvocatuur.nl) of door rechtstreeks contact op te nemen met mr. dr. R.F. (Robin) Kötter (tel. 0546-577797 of 06-523 12 712).

Voor meer informatie klik op de onderstaande onderwerpen:

Advies nodig?

Kötter Advocatuur helpt u verder

Heeft u vragen op het gebied van arbeidsrecht, ambtenarenrecht of ondernemingsrecht, neem dan gerust contact met ons op of maak gebruik van de button.